luni, 23 ianuarie 2012

Generatia revansei...

Romania - Cinci preludii ale secolului XXI   by Eugen Leahu 


O stare de spirit. "Am crezut ca va conta numai valoarea individului, ceea ce poti, ceea ce stii, ceea ce faci tu ca persoana" (Mircea Diaconu

Un film care imbina iluziile personale cu frumoase colinde romanesti. 

"Observati, parca vedem acum pe acei tineri din decembrie 1989, voi sunteti tinerii  din decembrie 1989, voi sunteti simbolul, sunteti chipurile lor si sa ne inspiram din duhul jertfei acelor tineri. Aici e taina schimbarii. Asa cum ei au zis, au rostit, cum nu s-a rostit in toata istoria lumii <<  Vom muri si vom fi liberi >>, adica atunci cand nu mai e teama de moarte, atunci devii liber si  << Dumnezeu este cu noi>> asa au rostit, venea Craciunul, Emanuel inseamna <<Dumnezeu este cu noi>>" (parintele Constantin Galeriu).  

Si colindul contiuna pe strazi... printre fulgi, printre vocile tinerilor, printre sperantele lor...

"In '89 singurul lucru bun care s-a intamplat, insurectia spirituala spre generatia tanara. In rest insa nu s-a intamplat nimic in '89. Totul este dirijat de filosofia deconstructiva, totul este intentie deconstructiva... " (Ilie Badescu).

"Da ma doare ca oamenii de valoare nu ies in fata." (Mircea Diaconu).

"Hai sa va arat ceva... va arat cartile despre care tot auziti vorbindu-se, Filocalia originala, de la Venetia publicata de Sfantul Nicodim Aghioritul in 1782... originala, curata, frumoasa,... Va spun ca nici o bilbloteca din Romania nu doreste cartea asta!!! In  Romania nimeni nu are nevoie de bunuri culturale la ora de fata... Eu nu regret ca plec din lumea asta, ce regret, ce ma intristeaza... imi pare rau ca va las intr-o lume asa de ticaloasa cum este asta" (Virgil Candea

"Tot timpul ma intorc la copilaria mea, cand inca pe strada, mai intalneam niste personaje care se salutau scotandu-si palaria. Duminica, toti erau la fel de frumos imbracati, la fel de respectuosi... Unul era avocatul, altul era bunicul meu macelarul, unul era pantofarul, altul era vanzatorul. TOTI ERAU NISTE PERSONAJE!!! Atunci aveam o societate asezata, in care omul stia cum sa isi chibzuiasca banii si cum sa investeasca..."  ( Stefan Caltia)

"FRICA DE A NU SUFERI, FACE PE OM SA NU MAI IUBEASCA. Si fara indoiala ca, iubirea (fericirea)  nu este o pleasca gratuita!!! FERICIREA SI DRAGOSTEA SE PLATESC CU FOARTE MULTA SUFERINTA. Dar a fugi de suferinta aceasta, inseamna a te priva de singurile sanse valorificatoare ale existentei. Si constant in lumea de astazi, ca oamenii se inconjoara de mici agramente enervante si derizorii si se feresc de bucuriile mari si simple ( cand zic simple nu inseamna simpliste) bucuriile mari si fundamentale ale vietii care sunt de mii de ani aceleasi si pe care istoria nu le poate schimba, doar reuseste sa le amorteasca si chiar sa le ucida!!!" (Alexandru Paleologu)

"Poti sa fii speriat cand societatea isi pierde modelul. In societatea asta a noastra, acum a sunt modele. Important este ca noi sa le acordam atentia cuvenita " (Stefan Caltia)



un film document de Eugen Leahu - Mircea Diaconu, Ilie Badescu, Stefan Caltia, Alexandru Paleologu si Virgil Candea vorbind despre traditie colidatorilor de la ASCOR (Craciunul anului 1999)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu