joi, 29 martie 2012

Exploatarea gazelor de sist din zona Barlad si din Dobrogea

 Anul asta, Chevron a început extracţia gazului de şist in Romania folosind o metoda (fisurare hidraulică) ce polueaza panza de apa freatica. Bulgaria a oprit de curând inițiativa corporației din cauza protestelor legate de riscurile de mediu. De asemenea, Franta a interzis aceasta metoda de extragere a gazului.

5.000 de locuitori din orasul Barlad si din comunele limitrofe au iesit in strada pentru a protesta impotriva proiectului companiei americane Chevron de extragere a gazelor de şist in zona de sud a judetului Vaslui.

Metoda de extragere (fractionarea hidraulica) se face prin utilizarea unor substante periculoase, unele chiar cancerigene, iar forarea la marea adancime va afecta panza freatica. In plus, este posibil sa se produca cutremure, in urma destabilizarii unor straturi de roca.

Metoda a fost deja interzisa in Franta, Irlanda, Africa de Sud si Bulgaria. 
Marea Britanie a suspendat orice lucrare de exploatare ca urmare a cutremurelor declanşate în zona Blackpool, iar în landul german Westfalia-Renania de Nord, parlamentul local se pregăteşte să adopte un moratoriu în această privinţă. 


Zonele din România programate pentru exploatare prin fisurare hidraulică: 
BARLAD (VASLUI)
VOIVOZI (BIHOR)
TRIA (BIHOR)
BAILE FELIX (BIHOR)
TULCA (BIHOR)
ADEA (ARAD)
CURTICI (ARAD)
PERIAM (TIMIȘ)
BILED (TIMIȘ)
PAULIS (TIMIȘ)
PARȚA (TIMIȘ)
BUZIAȘ (TIMIȘ)
CRAI (TIMIȘ)
MACIN (TULCEA)
BABADAG (TULCEA)
CAPIDAVA (CONSTANTA)
EFORIE (CONSTANTA)
COSTINESTI (CONSTANTA)
VAMA VECHE (CONSTANTA)
ADAMCLISI (CONSTANTA)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu