luni, 5 martie 2012

curatenie prin post...

 
în Evul Mediu cavalerii creştini ţineau post înaintea luptei, pentru a-şi purifica spiritul;

în unele sate din România era obiceiul ca mirii să postească în totalitate şi să reflecteze asupra existenţei lor cu o zi înainte de cununie
Postul reprezintă unul dintre elementele indisociabile ale religiei ortodoxe. Este un interval de timp - o zi sau mai multe - în care omul, creştinul în particular, îşi sporeşte eforturile în vederea desăvârşirii: pe de-o parte, în privinţa hranei, mâncând elemente de origine vegetală sau nemâncând deloc, depinde de natura postului, pe de altă parte, prin rugăciune mai intensă, prin fapte bune şi îndepărtarea de păcate, care pot fi săvârşite cu gândul, cu vorba şi cu fapta.

Postul nu este doar un regim alimentar, iar, pe de altă parte, alimentarea vegetariană, pentru a se numi post, trebuie unită cu smerenia, cu rugăciunea, cu iubirea şi cu filantropia. Postul ţinut de creştini nu este numai o luptă împotriva celui rau, ci şi împotriva propriilor porniri care i-ar putea duce la păcat.Postul este cea mai simplă expresie a ceea ce se numeşte stare de jertfă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu