miercuri, 6 aprilie 2011

Un zâmbet de dincolo de moarte -19 Ιουλίου, 2009

Sursa : http://vatopaidi.wordpress.com/2009/07/19/un-zambet-de-dincolo-de-moarte-



"Onorabile domn Papanicolau,

La câteva ore de la înmormântarea Bătrânului Iosif aţi publicat pe site-ul dumneavoastră un articol cu titlul «Funeraliile Bătrânului Iosif Vatopedinul – Zâmbet din eternitate», descriind în câteva cuvinte, însoţite de fotografii, evenimentul. Fotografia celui adormit, zâmbind nu doar cu buzele, ci cu întreaga expresie a feții, au impresionat puternic lumea, cum se vede din articolele şi comentariile de pe multe site-uri. Și într-adevăr, se pot întâlni oameni abia adormiţi, cu feţe luminoase, cu expresii paşnice, cu odihnă deplină, dar unde s-a mai văzut zâmbet pe feţele lor? Pe de o parte toți părinţii duhovniceşti spun că ora morţii este înfricoşătoare pentru om, pe de altă parte, citim în Pateric că până si cei mai sporiți în viața duhovnicească, din smerenie, nu se încred în sine înainte de a trece în lumea de dincolo, unde nu mai este nici o primejdie. Mai mult, Bătrânul Iosif suferea cu inima şi era foarte chinuit de boală. Așadar cum a adormit zâmbind?

Răspunsul este : NU, nu a adormit zâmbind, ci a zâmbit după moarte.

După o discuție avută cu câțiva părinţi de la Vatoped vă relatăm desfăşurarea evenimentului.

Cei doi monahi care au fost cu el până în ultima clipă, s-au grăbit să-l anunţe pe Egumenul Efrem şi pe ceilalţi părinţi şi nu au observat cum arăta răposatul, care a rămas într-adevăr cu gura parţial deschisă."





"Au venit deci să-l pregătească conform tipicului monahal. Egumenul Efrem a poruncit să nu i se acopere faţa. Părinţii au încercat să-i închidă gura, dar era târziu, ea rămânea în continuare deschisă. Mai mult, i-au legat o fașă pe sub bărbie ca să-i țină gura închisă, dar după ce au desfăcut legătura, gura s-a redeschis. Trecuseră vreo 45 de minute de la adormire.

- Gheronda, o să arate urât așa cu gura deschisă, ce să facem?

- Aşa cum este, nu-i acoperiţi faţa!"




"L-au cusut în mantie după obicei. Întregul proces de punere şi coasere în mantie a durat încă vreo 45 de minute. Apoi au tăiat materialul în jurul feţei, după poruncă, şi l-au găsit pe Bătrân zâmbind, aşa cum aveau să-l vadă toţi apoi.
 
I-a auzit vorbind şi le-a făcut această mică favoare, ca să nu fie întristaţi?

Sau a vrut să ne ajute să ne facem o idee despre ce a văzut şi despre starea în care se află după plecarea sa din această lume ?"


"Zâmbetul Bătrânului Iosif este primul eveniment supranatural petrecut după moartea sa şi a devenit pentru toţi o marte mângâiere."





Panagiotis Koutsou( autorul acestui articol)

2 comentarii:

  1. macabru !!!!

    Cita minte trebuie a ai sa faci astfel de poze si apoi sa te mindresti cu ele. Mare e gradina si mare impostura sa mai produce pe seama unor oameni simpli si nevinovati pentru a demonstra ce ?

    RăspundețiȘtergere