sâmbătă, 9 aprilie 2011

filmul saptamanii: OBLOMOV



Oblomov ... este neputinţa de a ieşi din condiţia dată, din cercul magic pe care firea proprie îl trasează în jurul fiecăruia. 


Lenea lui Oblomov (putea fi la fel de bine plictisul, distracţia, dezmăţul sau beţia) este plumbul care trebuie ridicat pentru a urca muntele vieţii către ceea ce vrei să fii. 


În cazul personajului lui Goncearov, patul este un centru gravitaţional mai puternic decât iubirea. 



Apasati in dreapta jos CC si selectati limba romana!!!


Oblomov este disperarea de a nu putea schimba nimic esenţial în «destinul» propriu. 


La un moment dat, te entuziasmează o viziune, te extaziază o imagine  proiectată în viitor: vezi că acela este drumul, asta îţi doreşti să devii. 


Viziunea te umple de patosul luptei, îţi dă forţa de a mişca munţii pentru a ajunge acolo. O clipă ai convingerea că eşti puternic, că nu eşti prizonierul pasiunilor care te frânau până acum, care te ţineau captiv. 


Îţi dau lacrimile de bucuria regăsirii (ipotetice), dar şi de tristeţea rătăcirii de până atunci (fapt brut, dezolant). 



Dar balonul se dezumflă treptat, nici nu-ţi dai seama când şi cum. Timpul trece. Revii la aceleaşi deprinderi care te deturnează. Se instalează uitarea şi, mai târziu, deznădejdea.



Dacă lenea ar fi fost fără soluţie de la bun început, Oblomov rămânea un caz patologic şi atât. Dar el are viziunea unei alte lumi, îşi doreşte acţiunea binefăcătoare a iubirii. 
Ascultă îndemnurile prietenului cel mai bun, Andrei Stoltz Ivanâci, sare din patul îmbâcsit şi aleargă în parc împreună cu Olga, femeia iubită. Problema e că nu poate păstra efortul, nu-l poate repeta. Îi lipseşte voinţa, acea forţă ilogică născută în momentul revelaţiei, care e capabilă să împingă lucrurile înainte. Oblomov cedează vocilor interioare care spun « La ce bun? », « Merită efortul? » sau «Viaţa este bună şi aşa, nu te agita prea mult». Prietenul Stolz face o ultimă încercare de a-i schimba cursul vieţii, spunându-i «Acum ori niciodată»

Dar eforturile sunt inutile, Oblomov se întoarce în pat, care îi devine în cele din urmă sicriu. 



Pofta buna.. la un film delicios!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu