joi, 17 mai 2012

10 reguli alimentare de bază

Iată care sunt cele 10 principii de bază în alimentaţie, pe care prof. dr. Pavel Chirilă le aminteşte în cartea recent lansată: 

1. Dieta vegetariană bio 
Este considerată cea mai bună metodă de apărare împotriva cancerului, dar şi un bun medicament pentru numeroase boli care fac ravagii în prezent, cum ar fi bolile de inimă şi diabetul zaharat. "Proteinele de origine vegetală nu sunt incriminate în incidenţa şi agravarea evoluţiei bolnavilor de cancer. De asemenea, carbohidraţii naturali (mierea şi fructele) nu sunt nici ei incriminaţi în etiopatogenia cancerului", argumentează specialistul în cartea sa. 


2. Cerealele integrale şi fructele 
Constituie două dintre categoriile alimentare care ar trebui să stea la baza unei alimentaţii sănătoase, susţine Prof. dr. Chirilă care recomandă consumul cerealelor după o preparare termică uşoară. 

3. Leguminoasele 
În această categorie intră fasolea, mazărea, lintea, soia, năutul care se consumă doar gătite, după ce au fost hidratate şi fierte în 2-3 ape.

4. Zarzavaturile, condimentele, fructele 
Toate aceste categorii alimentare este preferabil să se consume în stare crudă. "Excepţie fac bolnavii care au diaree, colopatii sau afecţiuni gastrice şi nu tolerează crudităţile", spune specialistul.

5. Calitatea apei 
Apa pe care o consumăm trebuie să fie verificată şi să fie una de calitate. Prof. dr. Chirilă recomandă ca în fiecare dimineaţă să se consume pe stomacul gol 300-500 mililitri de apă plată.

6. Ai grijă la vasele şi metodele de gătit! 
Modul în care găteşti, dar şi ustensilele folosite pot să altereze valoarea nutriţională a alimentului. Prof. dr. Chirilă recomandă folosirea vaselor de pământ sau inox şi ca metodă de gătit la abur sau la cuptor. De asemenea, el specifică în cartea lui că ar fi bine să evităm cuptorul cu microunde, oalele sub presiune şi prăjelile, precum şi expunerea alimentelor la temperaturi înalte.

7. Vinul 
Prof. dr. Chirilă recomandă un pahar de vin pe zi, care poate să fie consumat în siguranţă, în special de către persoanele care nu au probleme medicale grave. Este de preferat să alegi sortimentele de vin de casă.

8. Postul negru periodic 
Este recomandat ca măcar 1-2 zile pe săptămână să urmezi post negru, după cum recomandă prof. dr. Chirilă care susţine că acest obicei are un rol semnificativ în prevenirea cancerului.

9. Fructele oleaginoase crude 
Le poţi folosi ca gustări între mesele principale pentru a potoli foamea, după cum recomandă specialistul. Ţine la îndemână nuci, seminţe de floarea soarelui, seminţe de dovleac, fistic sau migdale.

10. Alimentele regionale 
Este recomandat să consumi alimente care sunt crescute în zona în care locuieşti, precizează prof. dr. Chirilă.


sursa: http://www.eva.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu