joi, 17 mai 2012

CANCER: tipuri majore

Exista 150 de tipuri diferite de cancer, care se pot grupa in cinci categorii majore: 

1. Carcinom – Apare in tesutul epitelial care acopera suprafata pielii sau mucoasa gurii, nasului, gitului, cailor pulmonare, traiectului genito-urinar, si gastro-interstinal, sau invelisul interior al glandelor (sini, tiroida). Cancerul de plamini, mamar, de prostata, de stomac, de colon sau al pielii se prezinta sub forma de tumori solide. 

2. Sarcoma – Afecteaza scheletul osos si tesutul conjunctiv care protejeaza organele si tesuturile (cartilagii, muschi, tendoane, tesut adipos, invelisul exterior al plaminilor si abdomenului, sistemul nervos central si al vaselor de singe. Sarcomele se definesc tot ca tumori solide, se manifesta rar, si sint extrem de maligne.

3. Leucemie – Se formeaza in singe si maduva spinarii, dupa care leucocitele (celulele albe din singe) degenerate incep sa afecteze splina si alte tesuturi. Aceste tumori nu sint solide si se manifesta ca o superproductie de leucocite. 

4. Limfom – Afecteaza glandele limfatice. Aceste glande au rolul de filtre, captind si eliminind impuritatile care se creeaza in organism. Ele se concentreaza in zona gitului , subtioarei, splinei, anghinala, centrul pieptului si in jurul intestinelor. Aceste tumori sint formate de obicei din leucocite anormale care se comaseaza in nodulii limfatici formind o structura solida. Sint doua tipuri majore de limfoame: (a) boala Hodgkin (formatiuni canceroase caracterizate prin cresterea volumului nodulilor limfatici, splinei si ficatului , insotita de o anemiere progresiva ) si limfomul non-Hodgkin (alt gen de limfom malign). 

5. Mielom – Este un tip rar de tumora care afecteaza celulele plasmei sanguine producatoare de anticorpi, sau celulele din maduva spinarii generatoare de celule sanguine.

O trasatura fundmentala a celulelor canceroase este longevitatea (practic, ele sint imortale). Conglomerate de astfel de celule devin aidoma parazitilor, formindu-si propria retea de vase sanguine, alimentindu-se din singele gazdei. Si astfel ia nastere tumora ca inflamatie generata de o dezvoltare anormala a unor celule. Cind aceasta tumora invadeaza tesutul sanatos adiacent, sau se indreapta spre alte tesuturi prin sistemul limfatic sau sanguin, ea devine maligna. Boala devine letala in cea de-a doua faza: metastaza (desprinderea de tumora initiala, navigarea via sistemul circulator, si colonizarea altor tesuturi). Se formeaza asfel tot mai multe tumori pina cind organismul este coplesit, slabit, epuizat si otravit de toxine. In general, decesul survine in urma unei banale infectii provocate de o bacterie, virus sau ciuperca – microbi care altfel, ar fi anihilati de un sistem imunitar sanatos. 

Conform cercetarilor la zi, nu exista o singura cauza a acestei boli devastatoare, dupa cum nu exista deocamdata nici o terapie sau substanta “magica” vindecatoare. La aparitia si dezvoltarea cancerului concura o multitudine de factori interdependenti. In prezent, se stie ca tumorile apar in urma unor modificari sau rearanjari la nivelul informatiei genetice stocate in AND-ul fiecarei celule, in doua etape: initierea si promovarea. Factorii cancerigeni de initiere interactioneaza nemijlocit cu AND-ul celular si pot fi: fum de tigara, poluarea mediului ambiant, pesticide, metale grele, produse chimice industrale, virusi, radiatii, radicali liberi, hormoni (mai ales estrogeni).

Concret, o alimentatie saraca in fibre vegetale prelungeste tranzitul substantelor cancerigene in traiectul intestinal favorizindu-le dezvoltarea. Deteriorarea functiilor metabolice modifica functionarea unora dintre enzimele de dezactivare a substantelor cancerigene, permitindu-le astfel sa interactioneze direct cu AND-ul. Alteori, celulele se reproduc prea rapid si nu mai ramine timp pentru procesul de aplicare a corectiei. Aceasta permite ca dereglarile survenite la un moment dat in structura AND sa se transmita ca atare generatiei urmatoare de celule devenind astfel mutatie definitiva. Alteori, procesul de reparare a AND-ului poate fi intrerupt de un factor cancerigen initiator cum sint metalele grele (mercur, plumb, cadmiu) care de regula, impiedica corectarea codului genetic ADN. 

Dupa initierea procesului cancerigen, boala poate ramine nedetectata chiar multi ani la rind. Aceasta perioada latenta este marcata de actiunea factorilor promotori. Acestia nu afecteaza direct AND-ul celular, dar amplifica destabilizarea, perimitind proliferarea anormala a celulelor cancerigene. Daca asaltul factorilor cancerigeni este sustinut, tumorile pot sa se dezvolte nestijenit, chiar in conditiile unui sistem imunitar competent. O tumora sau leucemia se dezvolta (a) cind celulele canceroase se multiplica masiv ca urmare a unui exces de factori de initiere, sau (b) cind anihilarea celulelor canceroase din organism este ingreunata din cauza unui sistem limfatic supraincarcat sau a unui sistem imunitar compromis.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu